top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Su Sevilgen

BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİR!

Ne yazıkki tüm dünyada pandemi haline gelen COVID-19’dan korunmak için bağışıklığımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü hepimizin bildiği gibi, Coronavirüs bağışıklık sistemimi zayıf olan kişileri hedef alarak, doğrudan solunum yollarını etkiler. Dolayısıyla vücudumuza çok iyi bakmalıyız ve tabiki kişisel hijyen önlemlerimizi de almayı unutmamalıyız. Özellikle de bu dönemde beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Bardak bardak portakal suyu içmek yerine, beslenmemize bağışıklık güçlendirici gıdalar eklemeliyiz.


BİTKİ ÇAYLARI

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günde 2-3 bardak ekinezya, ıhlamur, kuşburnu veya adaçayı çayı içebilirsiniz.


Ekinezya çayı; üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.


Ihlamur çayı; ağrı kesici, antienflamatuar ve balgam söktürücü bir çaydır.


Kuşburnu çayı; C vitamini bakımından yüksektir, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.


Adaçayı çayı; ağız ve boğaz iltihaplarında çok etkilidir.




C VİTAMİNİ

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitaminlerden biridir. Beslenmenize kivi, portakal, greyfurt, limon, çilek, brokoli, karnabahar ve biber gibi C vitamini kaynaklarını ekleyin. Ancak unutmayın, C vitamini vücudunuzda depolanmadığı için günlük tüketmek gerekir. C vitamini kaynaklarını tüketirken vitamin kayıpları olmaması için pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır, kesilir kesilmez kaynar suya atılıp veya susuz olarak kısa sürede pişirilirse daha az vitamin kaybı olur.


A VİTAMİNİ


A vitamini, bağışıklık sisteminde rol oynayan anti-enflamatuar bir vitamindir. Çeşitli bulaşıcı hastalıkları tedavi edici bir etkiye sahiptir. Yumurta, tatlı patates, kabak, havuç ve ıspanak iyi bir A vitamini kaynağıdır.


SARIMSAK VE SOĞAN

Sarımsakta doğal olarak bulunan alisin maddesi, virüslerle karşı savaşmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Tencere yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Soğan ise kükürt içeren güçlü bir besindir. Soğandaki polifenoller antioksidan görevi görür ve bağışıklık sisteminizi destekler.




E VİTAMİNİ

E vitamini güçlü bir antioksidandır ve takviyesinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayçiçeği tohumu, badem, yer fıstığı, somon ve avokado iyi bir E vitamini kaynağıdır.


ZENCEFİL VE ZERDEÇAL


Zencefil ve zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan baharatlardandır. Antiinflamatuar ve antioksidandırlar. Bu baharatları yoğurt, süt, omlet, tavuk veya patates gibi yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.



*** Bu yiyecekler virüsleri vücudunuzdan uzaklaştırmaz veya COVID-19 olmanızı engellemez, ancak bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

Ek olarak;


  • Stres, bağışıklık sisteminin en kötü düşmanlarından biridir. Stresinizi azaltmaya çalışın. Meditasyon ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

  • Uyku sürenize ve kalitesine dikkat edin. Işıksız bir odada iyi bir uyku uyumak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Günde en az 6-8 saat uyumaya çalışın.

  • Hareketi arttırın! Evde ağrılık, yoga veya pilates gibi egzersizler yapabilirsiniz.



54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page