top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Su Sevilgen

INTERMITTENT FASTING 101

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen intermittent fasting (IF) metodunu duydunuz ama nasıl başlayacağınızı mı bilmiyorsunuz? Benim de haftada en az 1-2 kere uyguladığım, yaptıkça kendimi daha iyi hissettiğim bu diyet hakkında tüm merak edilenleri sizler için cevapladım!



Intermittent Fasting Nedir?

Intermittent fasting, aralıklı oruç diyeti olarak da adlandırılmaktadır. Diyetin işleyiş prensibi açlık süresinin yemek yenilen süreden fazla olmasıdır. Besin tercihinde ve miktarlarında kısıtlama olmadan, sadece öğün saatlerinin önemli olduğu bir metottur.


Ancak unutulmamalıdır ki aralıklı oruç aç kalarak zayıflamak demek değildir. Açlık ile oruç karıştırılmamalıdır. İkisinin arasındaki en büyük fark; kontroldür. Açlık ve aç kalmak uzun süre istemsiz gıda yokluğudur, ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan oruç ise yiyeceklerden din, sağlık veya başka nedenlerden dolayı gönüllü olarak uzak durmaktır. Doğru yapılan aralıklı oruç, güçlük çekmenize veya ölüme neden olmamalıdır.

Intermittent fasting kilo vermenize nasıl yardımcı olur?

Aralıklı oruç diyetinin temelinde, vücut depolanan enerjiyi kullanır. Uzun süre aç kaldığınızda, vücuda yemek girmediği için insülin seviyeleri düşer, vücut depolardan enerji üretir ve kullanmaya başlar. Bunun sonucunda ise vücut yağ yakar.

Intermittent fasting’in avantajları nelerdir?


  • Atıştırma alışkanlığı olan kişileri kısıtlayarak, gereksiz kalori alımından uzak tutmaktadır.

  • Buna ek olarak, uzun süreli açlık vücutta toksik maddelerin birikmesine engel olmaktadır. Her gün olmasa da haftada 1-2 kere uygulamanın sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.

  • Büyüme hormonunu arttırıcı etkiye sahiptir.

  • Ayrıca bunama ve kanser riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

  • Yağ yakımını hızlandırır.

Fasting yapmaya karar verdiniz, nasıl başlamalısınız?

  1. Öncelikle hangi metodu yani ne kadar süre oruç tutacağınızı belirleyin.

  2. Oruca başlayın, kendinizi kötü hissederseniz bırakın.

  3. Oruç tutarken meşgul olmaya çalışın, günlük aktivitelerinize devam edin.

  4. Açlık süresince su içmeyi ihmal etmeyin.

  5. Saatlerinizi takip edin. (Ben bunun için 'zero’ uygulamasını kullanıyorum)


Oruç tutarken hangi besinler serbesttir?

  • Su

  • Bitki çayı

  • Sade çay ve kahve

  • Maden suyu


**Bunlar dışındaki tüm yiyecek ve içecekler orucunuzu bozmaktadır dikkat!


İlk öğününüz nasıl olmalı?

İlk öğününüze hafif yemek yeme ile başlayın. Açlıktan sonra bir anda çok fazla miktarlarda yemek yemek, mide ağrısına neden olabilir. Kahvaltı ile başlayacaksanız yumurta, peynir, zeytin, avokado, tam tahıllı ekmek gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Eğer öğle yemeği ile başlayacaksanız ise kinoa, siyah pirinç veya kepekli makarna gibi kaliteli bir karbonhidrata ek olarak tavuk veya balık yiyebilirsiniz.


**Bu diyette her ne kadar yiyecek kısıtlaması olmasa da, yemek yemenin serbest olduğu saatlerde rafine şekerden, basit karbonhidratlardan ve kızartmadan uzak durmanız faydalı olacaktır.


Peki kimler aralıklı oruç uygulamamalıdır?


Düşük kilolular, yeme bozukluğu olanlar, 18 yaşından küçükler, diyabet hastaları, hamileler ve emziren kadınlar, aşırı stres altında yaşayan insanlar, hormonal bozukluğu olan kişilerin uygulaması önerilmez.



199 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page