
Diyetisyen Su Sevilgen
REGL DÖNEMİNDE AĞRILAR İÇİN ‘‘MAGNEZYUM’’
Ansızın gelen acı ile bütün modumuzu değiştirebilen ve belirli zaman aralıklarla yaşadığımız regl dönemi ağrıları çoğu kadın için sinir bozucu olabiliyor.
Peki kadınların yarısından fazlasında görülen, regl döneminin hemen öncesine hormonal değişimlere bağlı bu ağrıya sebebiyet veren şey nedir?
‘’Prostaglandin’’ yani rahim hücreleri tarafından üretilen hormon, kan damarlarını daraltması ve kas tabakasını kasması sonucu ağrılı kramplara neden olur. Ayrıca hormon ne kadar fazla salgılanırsa, regl sancısı da o kadar şiddetli oluyor. Tabi sadece bu hormona odaklanmak doğru olmaz. Beslenmemiz, durumu etkileyen en önemli faktörlerden:

Nasıl Beslenmeli?
Genel olarak vücuttaki iltihaplanmayı azaltan ve regl sancısını hafifleten belli başlı besin grupları var. Bunlar meyve, sebze, tam tahıllılar, baklagiller ve kuruyemişler olarak örnek verilebilir. Aynı zamanda vejetaryen ya da bitki bazlı beslenmek, besinlerin içerdiği antioksidan ve yararlı içerikler sayesinde vücuttaki iltihabı azalttığı gözlemlenmiştir.
Yüksek yağlı hayvansal kaynaklı gıdaların ve az lifli yiyeceklerin ise östrojen seviyesini arttırdığı ve magnezyum eksikliğinden dolayı daha çok ağrıya sebebiyet verdiği kanıtlanmıştır. Aynı zamanda yapılan bir araştırmada magnezyum takviyesi alan kadınların regl döneminde kilo alımının, meme hassasiyetinin ve karın şişkinliğinin daha az olduğu görülmüştür.
Ağrılara karşı iyi gelen mineral: Magnezyum
Birçok gıdada doğal olarak bulunan magnezyum; protein ve enerji sentezi, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri ve basıncı gibi durumlarda büyük bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Günlük 200 mg magnezyum takviyesi, sancılı regl dönemlerine iyi geldiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda migren ve kas ağrıları gibi durumların bir diğer tetikleyicisinin magnezyum eksikliği olduğu bulunmuştur.
Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?
Magnezyum, bitkisel ve hayvansal gıdalarda ve içeceklerde yaygın olarak bulunur. Bunlar;

Kabak Çekirdeği
Chia Tohumu
Badem
Ispanak
Kaju
Yer Fıstığı
Tahıllar
Soya Sütü
Siyah Fasulye
Edamame
Yer Fıstığı Ezmesi
Avokado
Esmer Pirinç
Yoğurt
Yulaf
Muz
Süt
Somon
Kaynaklar:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9861593/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/