Yanlış beslenme davranışlarının akne oluşumunu tetiklediğini biliyor muydunuz?
Ergenlik ile birlikte yetişkinlikte de karşılaştığımız sivilceler, birçoğumuzu etkileyen bir problem haline gelmektedir. Peki akne neden oluşur? Hangi besinler akneye yol açabilir? Haydi inceleyelim.
Akne, kıl-yağ bezi yapısındaki uzun süreli iltihaplanmalardır. Şiddetli akne; özgüven eksikliği, sosyal olarak çekinme ve depresyon ile ilişkilidir. Aknenin nedenleri günümüzde tam olarak bilinmemekle birlikte bir çok sebebe bağlıdır. Akne oluşumunda genetik, çevresel faktörler, hormonlar, yaşam tarzı, stres ve beslenmenin etkileri bulunmaktadır.
Eğer beslenme kaynaklı sivilceleriniz var ise size dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğim.
Sivilceyi Tetikleyen Besinler:
Rafine şeker içeren tüm şekerli besinlerin tüketimini azaltın.
Paketli gıdalardan, özellikle trans yağ içerenlerden uzak durun.
Yüksek glisemik indeksli beslenmekte sivilceyi tektikler. Mısır gevreği, beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi besinlerden uzak durun.
Kızartmış tavuk ve patates gibi yağda kızartılmış ürünlerin tüketimini azaltın.
Fast food’dan uzak durun.
Tuz tüketimini sınırlandırın.
Bunlara ek olarak sigara ve alkol kullanımını azaltın.
Sivilce Tedavisinde Etkili Beslenme Önerileri:
Karbonhidrat tüketimini azaltın. Yapılan bir çalışmada diyet enerjisinin karbonhidrattan gelen oranın %45’in altında olması akne lezyonlarının sayısını azalttığı belirtilmiştir.
Kompleks karbonhidratları tercih edin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, beyaz pirinç yerine bulgur, kinoa, kahverengi pirinç gibi yiyecekler tüketin.
Düşük glisemik indeksli beslenin. Nohut, mercimek, bulgur gibi düşük glisemik içeren besinlerin akne şikayetlerini azaltıcı etkileri vardır.
Gün içerisinde yeşil çay içmeye özen gösterin. Yeşil çay, antioksidan özelliği sayesinde cildi yeniler ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak akne tedavisine destek olur.
Günlük beslenmenizde antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzelere yer verin. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı orman meyveleri yüksek antioksidan içeriği sayesinde akne tedavisine yardımcı olur. Mesela, ıspanak, brokoli, çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi.
Avokado, zeytinyağı ve balık gibi sağlıklı yağ içeriği yüksek olan besinleri tercih edin.
A vitamininden zengin; sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin. A vitamininin akne tedavisini destekleyici özelliği vardır. Örnek olarak havuç, kayısı ve tatlı patates olabilir.
Çinkonun cilt sağlığını destekleyici özelliğinden dolayı deniz ürünler, kabak çekirdeği, kaju, badem gibi çinko içeriği yüksek besinleri beslenmenize ekleyin.
D vitamini eksikliği varsa takviye alın. Yapılan bir araştırmada, D vitamini eksikliği olan bireylerde takviye edildiğinde sivilce sıklığının azaldığı gözlemenmiştir.
Gün içinde tükettiğiniz besinlerin akne oluşumunda önemli bir yeri olduğunu unutmayın. Besinler içerdikleri antioksidanlar, vitaminler ve sağlıklı yağlar ile cildinin yenilenmesine katkı sağlayarak akne oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ancak herkesin bedeni ve cildi farklıdır. Dolayısıyla besinlere karşı gösterdiği tepkiler de farklı olabilir. Eğer belirli bir besini sıklıkla tükettiğinizde akne oluşumunu arttırdığını fark ederseniz o besinin tüketim sıklığını azaltın.
Ayrıca akne tedavisinde cilt bakımı da gerekli ve önemlidir. Bazı ürünler belirli cilt tiplerine iyi gelmeyebilir, kişisel ihtiyaçlarınıza en uygun ürünleri bulmak için dermatologunuza danışın.
Comments